iklan1 "Lelaki Haram Buat Tatu Sementara Walaupun Inai" - Respon Da'i Wan - Panduan Semasa

Home Top Ad

iklan kode adsense (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

"Lelaki Haram Buat Tatu Sementara Walaupun Inai" - Respon Da'i Wan

Share:
iklan2
iklan3
 
Beberapa hari yang lalu, pelakon Shafie Naswip menjadi tumpuan kerana membuat tatu dari inai yang bersifat sementara sahaja.

Ada yang menegur pelakon ini di laman media sosial, mengatakan tidak baik membuat tatu seperti itu walaupun menggunakan inai.

Shafiw Naswip yang berada di Bali, Indonesia untuk bercuti berkata, dia langsung tidak ambil pusing tentang perkara berkenaan.

Ini komennya:

"Saja suka-suka sebab saya sedang bercuti di Bali, Indonesia. Lagipun itu inai sahaja. Tahan untuk seminggu. Memang tidak ada apa-apa untuk dijelaskan. Bagi saya tidak ada apa pun"

"Tiada isu. Saya tak ada sebarang kenyataan untuk itu"

Hari ini, pendakwah  Da'i Wan berkata tindakan mencacah tatu di mana-mana anggota tubuh badan adalah haram di sisi agama Islam walaupun ia hanyalah tatu sementara dan menggunakan inai.

Wan Dazrin Wan Din menjelaskan perbuatan tersebut adalah dilarang Allah SWT sebagaimana firman baginda Nabi Muhammad SAW.

"Menurut Bukhari dan Muslim, Allah melaknat wanita-wanita yang mentatu dan meminta untuk ditatu.

"Manakala, Al Imam Ibnu Hajar pula berkata, hal ini sama sahaja lelaki dengan perempuan. Maksudnya, dua-dua tak boleh pakai tatu (tatu kekal) sebab perbuatan tersebut dilaknat Allah SWT.

"Kita dianggap telah mengubah ciptaan Allah kerana tatu yang original ni tak boleh ditanggalkan dan melekat selamanya di badan,"

Da'i Wan ulas mengenai pemakaian tatu bersifat sementara.

Ini penjelasan dari Da'i Wan lagi:

"Perempuan dibenarkan  mengenakan inai dengan corak bunga yang sea-akan bertatu dan hukumnya harus selagi tidak ada gambar binatang dan tanda ke arah kemaksiatan atau lucah.

"Tetapi lelaki pula, ulama terdahulu hingga kini cenderung mengharamkan lelaki untuk mengenakan sebarang corak lukisan pada badan.

"Ada pendapat daripada Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di dalam Bayyan Linnas: Irsyad Fatwa ke 157- ‘Hukum lelaki memakai inai’, beliau berpendapat seperti semua ulama yang terdahulu juga iaitu ia tidak dibenarkan,"

Dalam hal ini, Da'i Wan berkata tiada kesalahan untuk wanita kerana ia dianggap sebagai hiasan, namun menjadi satu kesalahan untuk lelaki.

Sumber: mStar