iklan1 (TERKINI) Farid Kamil Mengaku Tak Bersalah, Dibebaskan Dengan Ikat Jamin - Panduan Semasa

Home Top Ad

iklan kode adsense (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(TERKINI) Farid Kamil Mengaku Tak Bersalah, Dibebaskan Dengan Ikat Jamin

Share:
iklan2
iklan3

Datuk Farid Kamil mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan termasuk menampar seorang anggota polis trafik di Balai Polis Kota Damansara pada 11 Januari lalu.

Pelakon popular ini minta dibicarakan selepas semua pertuduhan dibaca secara berasingan di hadapan Majistret Nor Ariffin Hisham di Mahkamah Majistret Petaling Jaya.

Majistret Nor Ariffin telah menetapkan tarikh 5 Mac depan sebagai sebutan semula kes Farid Kamil ini.

Menerusi pertuduhan pertama dan kedua Farid didakwa sengaja mendatangkan kecederaan terhadap Ashraf Ahmad dan Konstabel Muhammad Nizam Jamaluddin.

Kedua-dua pertuduhan itu didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukan hukuman penjara maksimun setahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.

Bagi pertuduhan ketiga, Farid didakwa menggunakan kekerasan jenayah terhadap Konstabel Muhammad Nizam Jamaluddin sebagai penjawat awam dengan niat menghalangnya melakukan tugas.

Kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 353 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika disabitkan kesalahan.

Pertuduhan keempat, Farid didakwa berkelakuan tidak senonoh dengan mengeluarkan perkataan tidak sopan terhadap Konstabel Muhammad Nizam Jamaluddin sehingga boleh mendatangkan kemarahan.

Bagi kesalahan itu, pelakon itu didakwa mengikut Seksyen 90 Akta Polis 1967 yang memperuntukan denda tidak lebih RM500 atau penjara maksimum enam bulan atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di kaunter Balai Polis Kota Damansara di sini pada pukul 1.20 petang, 11 Januari yang lalu.

Farid Kamil yang memakai baju-T berwarna kelabu dilihat tenang berada dalam kandang tertuduh ketika kesemua pertuduhan dibacakan kepadanya.

Pertuduhan itu dibacakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Fazeedah Faik dan pihaknya memohon jaminan sebanyak RM5,000 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin.

Bagaimanapun, peguam yang mewakili Farid, Athari Bahardi dalam rayuan kepada mahkamah memohon jamiman itu dikurangkan kepada RM8,000 bagi semua pertuduhan.

Mahkamah membenarkan jaminan RM3,000 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin iaitu adiknya, Fadzil Zahari.


Akhirnya Farid Kamil dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM12,000.

Isteri Farid Kamil, Datin Diana Danielle turut hadir ke mahkamah bagi memberi sokongan kepada suaminya itu


Sumber: mStar