iklan1 Ketua Juri Jelaskan Kenapa Lagu 'Jampi' Nyanyian Hael Husaini Dipilih Jadi Juara - Panduan Semasa

Home Top Ad

iklan kode adsense (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ketua Juri Jelaskan Kenapa Lagu 'Jampi' Nyanyian Hael Husaini Dipilih Jadi Juara

Share:
iklan2
iklan3
 
Semalam lagu Jampi nyanyian Hael Husaini telah dinobatkan sebagai Juara AJL kali ke32 menewaskna 11 peserta dan lagu lain.

Ramai sebenarnya yang nak tahu, mengapakah lagu ini dipilih sebagai juara AJL.

Akhirnya ketua juri Anugerah Juara Lagu Ke 32 (AJL32) iaitu Azmeer tampil memberi respon kenapa para juri sebulat suara memilih lagu Jampi sebagai juara.

Azmeer berkata, antara faktor kemenangan lagu Jampi nyanyian Hael Husaini dalam Anugerah Juara Lagu 32 adalah kerana lagu itu amat popular ketika ini.

Selain Azmeer, barisan juri dibarisi oleh Datuk Mokhzani Ismail, Datuk Wah Idris, Datuk Ramli Sarip, Datuk Suhaimi Mohd Zain (Pak Ngah), Helen Yap, Sharon Paul, Edrie Hashim dan Aizat Amdan.

Azmeer memberitahu, kesemua 10 juri yang mengadili karya berkenaan bersetuju dan sepakat memilih lagu ciptaan Hael dan Ezra Kong itu tanpa pertikaian untuk memenangi AJL32.

Ini pendedahannya:

"Tiada perbalahan dalam memilih pemenang dan semua juri juga setuju pilih lagu Jampi sebagai juara dan juga lagu-lagu lain.

"Lagu Jampi itu boleh pergi ke semua tempat. Bukan dari sudut permarkahan kualiti lagu tetapi Jampi sudah menakluk pelusuk negara termasuk negara jiran.

"Sedikit sebanyak markah dari segi populariti lagu tersebut juga memberi impak selain melodi dan susunan lagu yang cantik serta menyampaian yang bagus,"

Sementara itu Hael Husaini Razmi mengakui dia bukan seorang penyanyi yang hebat namun berusaha untuk memperbaiki diri supaya menjadi lebih baik.

Ini kata Hael:

"Lagu Jampi ini pada mulanya saya hanya anggap sebagai pengenalan diri dalam dunia muzik tanah air. Tidak terbayang untuk masuk bertanding dalam pentas yang besar.

"Alhamdulillah, lagu itu sampai ke tahap ini. Memang diakui saya bukan seorang penyanyi yang mempunyai vokal yang bagus dan bukan juga penyanyi yang hebat.

"Tapi saya sentiasa mahu memperbaiki diri dari masa ke masa untuk menjadi yang lebih baik,"

Hael dan komposer lagu itu membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM50,000, sebuah trofi dan baucar CJ Wow Shop bernilai RM10,000.

Naib juara AJL32 pula milik lagu berjudul Sejati ciptaan Faizal Tahir dan Mike Chan nyanyian Azmi Caliph Busker.

Pemenang tempat kedua menerima hadiah wang tunai RM35,000 berserta trofi.

Lagu Tergantung Sepi ciptaan Gouffran dan Ibnu nyanyian Haqiem Rusli pula mendapat tempat ketiga.

Manakala penyanyi Ernie Zakri dan Syamel merangkul anugerah Vokal Terbaik menerusi lagu duet mereka, Aku Cinta.


Nanyian mereka berdua ini dipuji ramai dari segi vokal termasuklah pujian yang diterima dari Datuk Siti Nurhaliza.

Lagu nyanyian Altimet iaitu Amboi  mendapat sambutan yang begitu hangat sehingga memenangi anugerah Persembahan Terbaik.

Anugerah Juara Lagu 32 berlangsung di Axiata Arena, Bukit Jalil, Kuala Lumpur.


Sumber: mStar